Garšīgus un skaistus tomātus marinētus soumu gaumē ziemai sauc arī par tomātiem zem sniega.
Vai visi ir redzējuši bumbiņas ar sniega figūrām, kuras ļoti labi pārdodas Ziemassvētkos? Šie tomāti izskatās aptuveni vienādi. Viss noslēpums ir sasmalcinātajos ķiplokos!
Šo ēdienu vai drīzāk konservētu ēdienu var pagatavot pat iesācēja mājsaimniece. Jā, arī bērns, ar nosacījumu, ka viņam tiek sniegta palīdzība stikla burku sterilizēšanā.
Dažiem pat izdodas tās izrotāt ar lentītēm un uzdāvināt kaimiņiem. Bet šodien mūsu raksts būs tikai par ēdiena gatavošanu.
Marinēti tomāti somu gaumē
SASTĀVDAĻAS
6 kg tomātu
3 ķiploku galviņas
18 melnie piparu graudi
7 ēd.k. ābolu sidra etiķis
4 ēd.k. sāls
12 ēd.k. cukura
5 litri ūdens
SAGATAVOŠANA
1.Vispirms uzsildīsim ūdeni. Ir nepieciešams, lai dziļā katliņā būtu 5 litri verdoša ūdens, tas ir, tīrs, labs ūdens.
Tikmēr ievietojiet tomātus sausās un tīrās burkās. Ielejiet verdošu ūdeni līdz burku malām un atstājiet uz 5 minūtēm.
Ļaujiet tiem nostāties. Starp citu, mēs iesakām katru tomātu caurdurt ar zobu bakstāmo. Tādā veidā tie noteikti neplīsīs.
2.Ieber burkās melnos piparus. Nekas nav jāsmalcina, mums ir vienkārša, bet garšīga recepte.
Kopumā, jo vienkāršāka recepte, jo garšīgāks rezultāts. Pievienosim arī tikpat daudz etiķa.
3.Pagatavosim marinādi. Lai to izdarītu, no burciņām izlej karsto ūdeni atpakaļ katlā.
Lasi vēl: “Vasara burciņā” ir iecienīti ziemas salāti visai ģimenei: salāti, uzkoda un piedeva
Ieberiet cukuru un sāli un pēc tam uzkarsējiet šķīdumu līdz vārīšanās temperatūrai. Sasmalciniet ķiplokus.
4.Tas arī viss, patiesībā. Ielejiet šķīdumu ar ķiploku burkās līdz pašām malām un pārklājiet ar vāku.
Pēc tam būtu ieteicams iegremdēt burkas verdošā ūdenī, lai tās sterilizētu.
Cieši aizveriet vāku, pārklājiet ar segu un ļaujiet tām atdzist. Tomāti somu gaumē ir gatavi ziemai.
Mēs iesakām apsvērt šo vienkāršo uzkodu kā piedevu kartupeļu, griķu, rīsu un citu graudaugu piedevām. Tāpat tomāti nekaitēs ne karstai gaļai, ne parastām uzkodām.
Visa šī lieta prasīs minimālu laiku. Interesanti ir tas, ka šeit nav vajadzīgi diļļu vai pētersīļu zari.
Tomāti iegūs bagātīgu garšu ar ķiploku piegaršu. Tas ir viss. Tos var pat samalt, lai pagatavotu sarežģītākas mērces vai tamlīdzīgi. Ziemā būs garšīga piedeva vai uzkoda.